הפסיקה קבעה, הן באשר לפנסיה תקציבית והן באשר לפנסיה שאינה תקציבית, כלהלן:
כל הזכויות הסוציאליות שנצברו בגין עבודתו של כל אחד מבני הזוג בהלך הנישואין, כגון: פיצויי פיטורין, זכויות פנסיה, זכויות בגין ביטוח מנהלים, הפרשות לקופת גמל, הפרשות קרן השתלמות, וכו’ – מהוות חלק מהרכוש המשותף, קרי: בבעלות שני בני הזוג.
כל אחד מבני הזוג זכאי לקבל מחצית מן הזכויות הסוציאליות ממקום עבודתו של בן/בת הזוג השני ביחס לתקופה, אשר תחילתה מיום הנישואין ועד ליום הגירושין (לפי השווי של הזכויות, כאמור, כפי שיהא נכון ליום הפסקת עבודתו של הצד הזכאי ו/או פרישתו בעתיד).
מאחר וכספי פנסיה אינם ‘נזילים’, אלא העמית בלבד הוא זה שרשאי רשאי למושכם, וזאת רק בהגיעו לגיל הפנסיה, בהתאם ובכפוף לתקנון הפנסיה הספציפית (וכך, גם לגבי זכויות אחרות, בשינויים המתאימים, לפי העניין), הרי שהמימוש בפועל של הזכות של בן הזוג יבוצע רק במועד הבשלת הזכות.
זאת ועוד, מאחר והליכי גירושין עשויים לארוך זמן רב, הזכאות לאיזון משאבים לגבי הרכוש, לרבות זכויות פנסיה, אינה נמשכת עד המועד של גירושין בפועל (סידור גט), אלא עד המועד בו נוצר ‘הקרע’ בין הצדדים, אשר, למשל, יהא היום בו נפתחו הליכי גירושין, היום בו עזב מי מהצדדים את הבית, וכדומה.
לצורך קביעת שווי הזכויות הסוציאליות, לרבות זכויות פנסיה, בית המשפט בדרך-כלל ימנה מומחה מטעמו (אקטואר), אשר יבדוק את הזכויות הפנסיוניות של שני הצדדים לצורך חישוב השווי הכולל שלהן, בהתייחס לצבירה שבוצעו בתקופת הנישואין.
כאשר הצדדים מעוניינים להתגרש בהסכמה, מומלץ לפנות אל אקטואר מוסכם כדי שיבדוק את השווי הכולל של הזכויות הסוציאליות (קופות גמל, ביטוחי מנהלים, פנסיות, קרנות השתלמות, וכו’), כדי שהצדדים יוכלו לדעת כיצד לבצע ההתחשבנות הכספית ביניהם.
במקרה כאמור, ניתן לקבוע, כי יבוצע היוון של הכספים העתידיים, כאשר החלוקה תיעשה כבר כעת, בסמוך לחתימת הסכם גירושין, במקום להמתין עד שהפנסיה של כל צד תבשיל, מה שעשוי לקחת שנים רבות. כלומר, במידה ולצד יש זכויות פנסיוניות עודפות, הוא ישלם חלק יחסי לצד השני, וזאת מכיסו הפרטי (כדי לא לפגוע בפנסיה ולשלם מס גבוה) ו/או במסגרת ההתחשבנות הכוללת את הנכסים המשותפים האחרים (כגון: דירה, רכב, חסכונות, וכו’).
יצוין, כי לפי פסיקת בית המשפט העליון, גם בני זוג שהם במעמד של ידועים בציבור זכאים לאיזון משאבים וחלוקה של זכויות סוציאליות, לרבות זכויות פנסיה.
Comments