top of page
חיפוש

יוסי רייך-חוק מיסוי מקרקעין קובע כי הורשה אינה מהווה עסקה

חוק מיסוי מקרקעין קובע כי הורשה אינה מהווה עסקה; המשמעות היא שהורשה (בדרך של ירושה או צוואה) מהווה הזדמנות נדירה לתכנוני מס לגיטימיים, אשר מאפשרים לבצע עסקאות פטורות ממס שבח. ההעברה מהמוריש ליורש אינה מהווה עסקה ולכן פטורה ממס שבח וממס רכישה. אכך שאם קיבלת דירה בירושה או חלק מדירה בירושה ואתה, לבד או ביחד עם יורשים נוספים, מעוניינים למכור את הדירה- קיימים מספר תנאים בהם תהיו פטורים ממס שבח במכירת דירה שהתקבלה בירושה- להלן התנאים לקבלת פטור ממס שבח במכירת דירה שהתקבלה בירושה (גם אם יש לכם דירה נוספת עוד לפני קבלת הדירה בירושה):


הכלל הראשון והחשוב ביותר הוא שהיורש נכנס לנעלי המוריש

1. מדובר בדירה מגורים, אשר עומדת בתנאי החוק - כלומר, הדירה משמשת למגורים או מיועדת למגורים לפי טיבה ויש בה את כל המערכות הפונקציונאליות הנדרשות לדירה (מטבח, מקלחת ושירותים).

2. היורש הינו בן זוגו של המוריש, צאצא או בן זוגו של המוריש - רק אם מתקיימים יחסי הקרבה האמורים לעיל בין המוריש ליורש תהיה ליורש זכאות לפטור למס שבח. ירשתם דירה מאח/אחות וברצונכם למכור את הדירה - לא תהיו זכאים לפטור ממס שבח.

3. לפני פטירתו של המוריש הייתה בבעלותו דירת מגורים אחת בלבד- אם היו למוריש יותר מדירה אחת (גם אם מדובר בחלק מדירה), לא תהיו זכאים לפטור ממס שבח. כך לדוגמא, אם למוריש הייתה דירה וחצי מדירה אחרת - לא תהיו זכאים לפטור ממס שבח במכירת הדירה שהתקבלה בירושה. אם למוריש הייתה דירה וקרקע - תהיו זכאים לפטור במכירת הדירה שהתבלה בירושה, שכן בעת פטירתו של המוריש הייתה לו דירת מגורים אחת בלבד (הקרקע אינה נחשבת דירה).

4. אילו המוריש היה בחיים ומוכר את הדירה, המוריש היה זכאי לפטור ממס שבח- הרעיון הוא שהיורש נכנס בנעלי המוריש ולכן, אם המוריש לא היה זכאי לפטור ממס שבח, גם היורש לא יהיה זכאי לפטור ממס שבח. מקרה לדוגמא, אם הדירה לא הייתה בבעלות המוריש במשך 18 חודשים והיורשים מכרו את הדירה לפני שחלפו 18 חודשים - במכירה לא תהיו זכאים לפטור ממס שבח. במקרה כזה, על היורשים להמשיך ולהחזיק בדירה עד שיחלפו 18 חודשים (תקופת הבעלות של המוריש והיורשים נספרת ביחד).

5. סכום התמורה אינו עולה על סך 4,603,000 ש"ח- במקרה שעמדתם בכל התנאים המפורטים לעיל, אך התמורה ממכירת הדירה שהתקבלה בירושה עולה על הסכום האמור (הסכום מתעדכן אחת לשנה - הסכום המפורט לעיל נכון לשנת 2022), תהיו זכאים לפטור ממס עד הסכום האמור והיתרה תהיה חייבת במס שבח. תנאי זה אינו קשור למכירת הדירה שהתקבלה בירושה, אלא לכל מכירת דירת מגורים.

6. התמורה אינה מושפעת מזכויות בניה נוספות - ככל שעמדתם בכל התנאים המפורטים לעיל, אך התמורה ממכירת הדירה שהתקבלה בירושה מושפעת מזכויות בניה נוספות שלא נוצלו, תהיו זכאים לפטור ממס שבח עבור שווי הדירה וזכויות הבניה הנוספות ימוסו במס שבח. תנאי זה אינו קשור למכירת הדירה שהתקבלה בירושה, אלא לכל מכירת דירת מגורים. לעתים קורה שחלק מהיורשים מעוניינים לרכוש את חלקם של האחרים. במקרה כזה, ישנה אפשרות להגיע לתוצאות מס מיטביות ופעמים רבות גם לפטור מלא ממס. לשם כך, אתם מוזמנים לפנות לייעוץ במשרדנו.


צפייה 10 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

תיקון 9 לחוק מכר

החוק יחול על חוזים שייחתמו מיום זה ואילך. תיקון 9 התיקון המוצע כולל ארבעה רכיבים מרכזיים: הראשון, לקבוע כי איחור במסירת דירה יחול כאשר...

עצות וטיפים חשובים לרוכשי דירה

עצות וטיפים חשובים לרוכשי דירה 1. בעת רכישת דירה חובה לבחון את זכויות המוכרים בדירה (קרקע פרטית, מינהל מקרקעי ישראל, חברה משכנת). 2....

עדכונים במיסוי מקרקעין לשנת 2023

עדכונים במיסוי מקרקעין לשנת 2023/ יוסף רייך, עו"ד במסגרת טיוטת התוכנית הכלכלית לשנת 2023 פורסמו הצעות לתיקוני חקיקה בתחום מיסוי מקרקעין,...

Comments


bottom of page